Στόχος του «Οδηγού συμβουλευτικής για γυναίκες – θύματα trafficking» είναι να θέσει χρήσιμους προβληματισμούς και να ενθαρρύνει την ανάπτυξη συζητήσεων, αλλά και δράσεων για την αποτελεσματική προστασία και υποστήριξη των διακινούμενων ατόμων.
Θα μπορούσε να αποτελέσει: α) ένα χρήσιμο εργαλείο στους/τις επαγγελματίες που παρέχουν σχετικές υπηρεσίες, β) τη βάση για εκπαιδευτικό υλικό και γ) ένα σημείο αναφοράς για την περαιτέρω διερεύνηση και εξέταση των θεμάτων που σχετίζονται με τη διεθνική σωματεμπορία και την υποστήριξη των διακινούμενων ατόμων.
Ο Οδηγός είναι οργανωμένος σε τρία κεφάλαια, εκ των οποίων στο πρώτο, παρουσιάζονται οι μορφές κακομεταχείρισης των γυναικών, αλλά και οι απορρέουσες ανάγκες τους, ανάλογα με το στάδιο της διεθνικής σωματεμπορίας στο οποίο βρίσκονται. Στο δεύτερο κεφάλαιο, επιχειρείται η περιγραφή της παροχής συμβουλευτικής στήριξης στα θύματα της διεθνικής σωματεμπορίας.
Στο τρίτο κεφάλαιο, τονίζεται η αναγκαιότητα ανάπτυξης ενός πλαισίου δικτύωσης μεταξύ φορέων και υπηρεσιών που ασχολούνται με το θέμα αυτό και παρουσιάζονται οι κατευθυντήριες γραμμές για ένα αποτελεσματικό πλέγμα υπηρεσιών δικτύωσης, πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης. Τέλος, στον οδηγό περιλαμβάνεται ενδεικτικός κατάλογος σχετικών φορέων και υπηρεσιών.
Ο οδηγός αποτελεί τμήμα της μελέτης με τίτλο: «Η διάσταση του φύλου στην εξατομικευμένη συμβουλευτική υποστήριξη», που εκπονήθηκε από το Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών Διοτίμα, στο πλαίσιο της Κ.Π. EQUAL «ΣΥΝΠΡΑΞίΣ Συνεργασία για την Απασχόληση» και απευθύνεται σε συμβούλους και στελέχη Δομών και Υπηρεσιών συμβουλευτικής υποστήριξης ανέργων.
Συγγραφείς
Μ.Χ. Παπαγιαννοπούλου, Κοινωνιολόγος, Μ.Α., Υπ. Διδ. Εγκληματολογίας
Η. Μαρκούσης, Κοινωνικός Λειτουργός