Search
Close this search box.
Επαγγελματική συμβουλευτική για επιζώσες έμφυλης βίας
"Το πιο μεγάλο εμπόδιο για να φύγω ήταν η οικονομική εξάρτηση. Δεν ήξερα πως να κάνω μια νέα αρχή χωρίς χρήματα".

«Όσο ήμουν παντρεμένη, ο σύζυγος μου έπαιρνε όλο το μισθό. Εγώ έκανα μια part time εργασία και κυρίως μεγάλωνα τα παιδιά. Ήθελα από καιρό να φύγω γιατί ήταν κακοποιητικός αλλά δυσκολευόμουν πολύ. Δεν ήξερα πως να κάνω μια νέα αρχή χωρίς χρήματα».

Η Ειρήνη τα κατάφερε. Με την υποστήριξη της οικογένειας και των φίλων της, στην αρχή με μεγάλες δυσκολίες, δραπέτευσε από τον κακοποιητικό γάμο, που ζούσε για 8 χρόνια. 

Όταν επισκέφτηκε το Κέντρο Διοτίμα το αίτημα της ήταν να μπορέσει να βρει μια δουλειά με καλύτερες απολαβές, που να είναι πιο κοντά στο αντικείμενο που είχε σπουδάσει.

Επαγγελματική συμβουλευτική

Οι σύμβουλοι του Κέντρου Διοτίμα παρέχουν εξατομικευμένη επαγγελματική συμβουλευτική σε άνεργες και εργαζόμενες επιζώσες έμφυλης βίας. «Σκοπός της εργασιακής συμβουλευτικής είναι η υιοθέτηση και εφαρμογή ενός μοντέλου βραχυπρόθεσμης παρέμβασης με στόχο την προώθηση στην απασχόληση» αναφέρει η Βαρβάρα Μαρκάκη, εργασιακή σύμβουλος .

 «Συχνά οι γυναίκες που βιώνουν ενδοοικογενειακή βία όταν κατορθώνουν να φύγουν από την κακοποίηση αντιμετωπίζουν επείγοντα οικονομικά ζητήματα που σχετίζονται με την ανατροφή των παιδιών ή δικές τους βασικές βιοτικές ανάγκες.

Είναι γυναίκες που μπορεί να έμειναν αρκετά χρόνια εκτός αγοράς εργασίας, επειδή δεν τους επέτρεπε ο κακοποιητής-σύζυγος να δουλέψουν. Πολλές φορές εξαιτίας και της κακοποίησης που έχουν βιώσει αντιμετωπίζουν θέματα χαμηλής αυτοπεποίθησης ή μειωμένης αυτενέργειας. Τα δεδομένα αυτά δυσκολεύουν την επανένταξη τους στην αγορά εργασίας» λέει η Βαρβάρα Μαρκάκη, εργασιακή σύμβουλος.  

Μια νέα εκκίνηση

«Όταν ήρθα στη Διοτίμα, ήθελα οπωσδήποτε να κάνω μια νέα εκκίνηση. Ήθελα μια νέα δουλειά. Είχα σπουδάσει γραφιστική και ήθελα να το εξασκήσω. Η δουλειά που έκανα δεν είχε καμία σχέση.  Ωστόσο μέσα μου ήταν ριζωμένη η αμφιβολία ότι δεν θα τα καταφέρω, ότι πάντα θα αποτυγχάνω, όπως με το γάμο μου. Άκουγα συνέχεια μέσα μου μια φωνή που έλεγε ‘’δεν είσαι σε τίποτα καλή’’ όπως μου έλεγε ο Μ.» λέει η Ειρήνη.

«Ένα από τα πρώτα πράγματα που προσεγγίζουμε είναι η καταγραφή των δεξιοτήτων τους, των θετικών τους στοιχείων και των δυνατών τους σημείων, δίνοντας έμφαση στην περιγραφή των ίδιων και την αυτοπαρουσίασή τους, σιγά σιγά ενδυναμώνονται και ενισχύουν την αυτοεικόνα τους.

Έπειτα διαμορφώνουμε μαζί ένα επαγγελματικό σχέδιο και οι γυναίκες εκπαιδεύονται στην εκμάθηση τεχνικών για την αναζήτηση εργασίας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει από την αναζήτηση αγγελιών εργασίας μέχρι των εντοπισμό χρήσιμων δεξιοτήτων, που θα έκαναν πιο ανταγωνιστικό και ελκυστικό το βιογραφικό τους.

Καταγράφουμε τους στόχους τους και τα εμπόδια που μπορεί να αντιμετωπίσουν και βάζουμε ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα», υπογραμμίζει η Βαρβάρα.  

«Η διαδικασία αυτή με βοήθησε πολύ. Αυτό το χρόνο έβγαλα το proficiency και έκανα διάφορα σεμινάρια πάνω στο αντικείμενο μου. Ήδη βρήκα μια δουλειά μερικής απασχόλησης ως γραφίστρια και κάνω και κάποιες εξωτερικές εργασίες ως freelancer. Το καλύτερο όμως είναι πως πιστεύω ότι θα πετύχω περισσότερα» λέει η Ειρήνη.  

Ίσες ευκαιρίες για όλες

Για το 2024, το Κέντρο Διοτίμα παρέχει εργασιακή συμβουλευτική σε άνεργες και εργαζόμενες επιζώσες έμφυλης βίας μέσω της δράσης «EQUALL – Ίσες ευκαιρίες για όλες».

Η δράση σχεδιάστηκε και υλοποιείται σε στρατηγική συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Υπευθυνότητας «EQUALL – Για μια Κοινωνία Ισότιμων Ανθρώπων» και εντάσσεται στον πυλώνα της Ισότητας των Φύλων. 

Στόχος της δράσης είναι να ανταποκριθεί στοχευμένα στην ανάγκη ενδυνάμωσης, οικονομικής και κοινωνικής αυτοτέλειας και ανεξαρτησίας επιζωσών έμφυλης βίας, ενισχύοντας την προσπάθειά τους να διαφύγουν από την κακοποίηση και να υποστηρίξουν μια ανεξάρτητη ζωή.

Αν χρειάζεσαι υποστήριξη επικοινώνησε μαζί μας στο 210-3244380 ή στο diotima@otenet.gr . Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα εδώ

**Το «EQUALL – Ίσες ευκαιρίες για όλες» εντάσσεται στο πλαίσιο του πολύπλευρου προγράμματος EQUALL της Τράπεζας Πειραιώς για μια κοινωνία ισότιμων ανθρώπων και περιλαμβάνει ως βασικούς του πυλώνες την ισότητα των φύλων, την υποστήριξη της νέας γενιάς και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Οι δράσεις του EQUALL στοχεύουν στην κατάργηση των έμφυλων διακρίσεων, των αποκλεισμών και στερεοτύπων, την εξάλειψη κάθε μορφής βίας, την ενδυνάμωση των γυναικών και των ευάλωτων ατόμων, καθώς και την προώθηση ίσων ευκαιριών πρόσβασης όλων των ανθρώπων στην εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την οικονομική ανεξαρτησία και προσωπική ανάπτυξη.

Φωτογραφία αρχείου

share

πρόσφατα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο