ένα μαύρο αρσενικό ανθρωπάκι σε λευκό φόντο και ένα λευκό γυναικείο ανθρωπάκι σε μαύρο φότνο μέσα στον ίδιο κύκλο
Στην τελευταία θέση η Ελλάδα στο Δείκτη Ισότητας
Ο νέος επικαιροποιημένος δείκτης ισότητας αποτυπώνει την επιβράδυνση των πολιτικών ισότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Έντονη ανησυχία δημιουργούν τα στοιχεία που παρουσιάζονται στη φετινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ισότητας των Φύλων (EIGE).

Ο νέος επικαιροποιημένος δείκτης ισότητας αποτυπώνει γλαφυρά την επιβράδυνση των πολιτικών ισότητας συνολικά στο ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ παράλληλα κατατάσσει την Ελλάδα στην τελευταία και διαρκώς επιδεινούμενη θέση, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη (με βάση στοιχεία μέχρι και το 2015).

Υποχώρηση σε πολλούς δείκτες

Πιο συγκεκριμένα, στο Δείκτη Ισότητας παρατηρούμε πως η Ελλάδα αποτελεί τη μοναδική χώρα της Ευρωζώνης, η οποία παρουσίασε υποχώρηση σε πολλούς δείκτες της κατά τη δεκαετία 2005-2015, παραμένοντας στην τελευταία θέση της λίστας, όπως και στις δύο τελευταίες μετρήσεις του EIGE το 2010 και το 2012.

Η μεγαλύτερη υποχώρηση παρουσιάζεται μεταξύ άλλων στους τομείς του χρήματος, της υγείας και του διαθέσιμου χρόνου, με την ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών να αυξάνεται σε αντίθεση με τη γενικότερη τάση, ενώ πλέον ο κίνδυνος στον πληθυσμό που απειλείται με φτώχεια είναι σημαντικότερα ανεβασμένος σε σχέση με το μέσο όρο.

Πολιτικές λιτότητας και έμφυλη ανισότητα

Γίνεται σαφές πως πέρα από τον εξαιρετικά αργό ρυθμό βελτίωσης, που χαρακτηρίζει συνολικά την Ευρώπη, σημαντικό επιβαρυντικό παράγοντα για την ισότητα των φύλων στην Ελλάδα έχουν αποτελέσει οι επιβεβλημένες πολιτικές λιτότητας και οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Το Κέντρο Διοτίμα, έχοντας ως μία από τις βασικές του δράσεις την ένταξη της ισότητας των φύλων σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής και κοινωνικής ζωής, τονίζει την έντονη αναγκαιότητα λήψης αριθμού νομοθετικών και όχι μόνο πρωτοβουλιών με σκοπό την άμεση αντιστροφή της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί για τις γυναίκες που διαβιούν στη χώρα μας.

Η πλήρης αξιοποίηση των εργαλείων των «Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Ατζέντα 2030)» του ΟΗΕ, η επιτυχής ολοκλήρωση του «Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων (ΕΣΔΙΦ) 2016-2020» της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, αλλά και η κύρωση της «Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης» του Συμβουλίου της Ευρώπης για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, αποτελούν μερικά μόνο απαραίτητα πρώτα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

* Σημείωση: O Δείκτης Ισότητας των Φύλων αποτελεί ένα εργαλείο μέτρησης προόδου για την έμφυλη ισότητα, ανεπτυγμένο από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ισότητας των Φύλων.

Ο Δείκτης περιλαμβάνει έξι κεντρικούς άξονες: εργασία, οικονομική κατάσταση, μορφωτικό επίπεδο, χρόνος, εκπροσώπηση στα κέντρα λήψης αποφάσεων και υγεία. Περιλαμβάνει ακόμα δύο συμπληρωματικούς άξονες: τη βία κατά των γυναικών και τις διαθεματικές ανισότητες.

Παρέχει την απαραίτητη ορατότητα σε τομείς που χρειάζονται βελτίωση, καθώς και ενθαρρύνει τις πολιτικές ηγεσίες να παίρνουν τις απαραίτητες εκείνες πρωτοβουλίες που ενισχύουν αποτελεσματικά την έμφυλη ισότητα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

share

πρόσφατα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο