Search
Close this search box.
Γυναίκα που κρατάει μία μάσκα
Αστυνομικοί έδιωξαν θύμα ενδοοικογενειακής βίας
Το Κέντρο Διοτίμα εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τη διαχείριση περιστατικών έμφυλης βίας από τις αστυνομικές αρχές, εν μέσω πανδημίας

Το Κέντρο Διοτίμα, αναγνωρισμένος και εξειδικευμένος φορέας σε θέματα έμφυλης βίας, εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τη διαχείριση περιστατικών έμφυλης βίας από τις αστυνομικές αρχές, εν μέσω πανδημίας και γενικευμένου περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών.

Όπως μας έγινε γνωστό, την προηγούμενη εβδομάδα, εξυπηρετούμενη του φορέα μας, που μόλις είχε υποστεί ενδοοικογενειακή βία και σωματική κακοποίηση από το σύζυγό της, κατέφυγε μαζί με τα ανήλικα παιδιά της στο αστυνομικό τμήμα προκειμένου να υποβάλει μήνυση στον κακοποιητή, όπως προβλέπει ο νόμος 3500/2006.

Μάλιστα η γυναίκα είχε μαζί της και μάρτυρες, που αποδείκνυαν το περιστατικό, καθώς και αυτοί είχαν τραυματιστεί στην προσπάθειά τους να την προστατέψουν. Και αυτοί εξέφρασαν τη βούλησή τους να υποβάλουν μήνυση κατά του δράστη.

Σύμφωνα με το νόμο οι αστυνομικές αρχές ήταν υποχρεωμένες: να ερευνήσουν την καταγγελία, να καταγράψουν το περιστατικό στο βιβλίο αδικημάτων και συμβάντων, να ενημερώσουν εγγράφως τον/ την Εισαγγελέα.

Αντ’ αυτού, αρνήθηκαν κατηγορηματικά στην επιζώσα και τους μάρτυρες να παραλάβουν οποιοδήποτε έγγραφο και τους απέπεμψαν από το αστυνομικό τμήμα. Ως δικαιολογία για την πρακτική τους ανέφεραν τις νέες έκτακτες συνθήκες λόγω κορονοϊού, ενώ υπογράμμισαν ότι δεν θα παραλαμβάνουν μηνύσεις μέχρι νεωτέρας.

Μάλιστα για να αποτρέψουν τη γυναίκα από οποιαδήποτε ενέργεια προέβαλαν για πολλή ώρα, σωρευτικά με τις νέες συνθήκες, και τη συνήθη επιχειρηματολογία που συχνά αντιμετωπίζουν οι επιζώσες στα ΑΤ, ότι δλδ: «η μήνυση για ενδοοικογενειακή βία δεν έχει νόημα γιατί οδηγεί σε νέες μηνύσεις», «ο δράστης δεν πρόκειται να συλληφθεί με τη διαδικασία του αυτοφώρου», «ακόμη αν υποθέσουμε ότι τελικά συλληφθεί εντός των ορίων του αυτοφώρου θα υποβάλει και αυτός μήνυση με αποτέλεσμα να συλληφθεί και η γυναίκα», « τα δικαστήρια αργούν να εκδικάσουν αυτές τις υποθέσεις» και σε κάθε «περίπτωση αυτά δεν είναι θέματα που λύνει η αστυνομία και η ποινική δικαιοσύνη αλλά ένα διαζύγιο» !!!

Το περιστατικό έλαβε χώρα στο πλαίσιο μιας πρωτόγνωρη συνθήκη, στην οποία οι επιζώσες έμφυλης βίας είναι αναγκασμένες να #μενουμεσπίτι 24/7 με τους κακοποιητές τους. Συνθήκη που γνωρίζουμε ότι αυξάνει εκθετικά τον κίνδυνο έξαρσης της ενδοοικογενιακής βίας. Αυτό άλλωστε καταγράφουν και όλες οι διεθνείς επιστημονικές μελέτες.

Το Κέντρο Διοτίμα τονίζει τον έντονο προβληματισμό του για την άρνηση εφαρμογής του νόμου από τις αστυνομικές αρχές, με την επίκληση της νέας κατάστασης που έχει διαμορφώσει εν μέσω πανδημίας. Κάνουμε έκκληση στην Πολιτεία και όλες τις αρμόδιες αρχές να προβαίνουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που προβλέπονται από το νόμο για την προστασία των επιζωσών έμφυλης βίας.

UPDATE 30/3:

Μια μικρή αλλά σημαντική νίκη! Κανονικά κατάθεσε εχθές τη μήνυση της για ενδοοικογενειακή βία, η γυναίκα που είχε διωχθεί από ΑΤ με πρόσχημα, μεταξύ άλλων, τον κορονοϊό. Η δημοσιοποίηση τη μαρτυρίας της επιζώσας – εξυπηρετούμενης μας, από το Κέντρο Διοτίμα, την Παρασκευή 27/3, η έκκληση μας προς την Πολιτεία «να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που προβλέπονται από τον νόμο για την προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας εν μέσω πανδημίας», αλλά και η έκταση που πήρε το όλο περιστατικό με τη βοήθεια όλων σας, προκάλεσαν την άμεση κινητοποίηση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών.

Τη Δευτέρα 30/3 επικοινώνησε με το φορέα μας το γραφείο τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας και το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών, διαβεβαιώνοντάς μας ότι θα επιληφθούν άμεσα του θέματος. Μάλιστα προτάθηκε στην επιζώσα να έρθει σε απευθείας επαφή με το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας για να γίνει προανακριτικά η όλη διαδικασία από εκεί.

Ακολούθησε επικοινωνία και με τον αξιωματικό ασφαλείας του επίμαχου Αστυνομικού Τμήματος, που μας διαβεβαίωσε πως η γυναίκα μπορεί να πάει όποτε θέλει να υποβάλει μήνυση, το οποίο και έγινε την ίδια μέρα! Συνεχίζουμε να στεκόμαστε δίπλα στις επιζώσες έμφυλης βίας για να εξασφαλίσουμε την προστασία και ασφάλεια τους!

share

πρόσφατα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο