Search
Close this search box.
Δράσεις του Κέντρου Διοτίμα για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών
Η 8η Μάρτη αποτελεί για εμάς υπόμνηση ότι ο αγώνας δεν σταμάτα μέχρι την οριστική εξάλειψη της έμφυλης ανισότητας, μέχρι την κατάκτηση της ουσιαστικής ισότητας.

Η 8η Μάρτη αποτελεί ημέρα ορόσημο για τους αγώνες των γυναικών σε όλο τον κόσμο. Αγώνες τριών αιώνων, χιλιάδων ανώνυμων και επώνυμων γυναικών, που με τις νίκες, τις ήττες, τους συμβιβασμούς και τις επανεφορμήσεις τους κατόρθωσαν να καλυτερεύσουν σε σημαντικό βαθμό τη θέση των γυναικών, τουλάχιστον στις δυτικές κοινωνίες.

Ο σημαντικός συμβολισμός της ημέρας επανανοηματοδοτείται σήμερα με νέα αιτήματα, διεκδικήσεις και μορφές αγώνα που αναδύονται  με την άνθιση των φεμινισμών παγκοσμίως· από το Women’s Strike μέχρι το #metoo, και από τις μεγάλες κινητοποιήσεις του πρωτοπόρου φεμινιστικού κινήματος στη Λατινική Αμερική  και την Ισπανία, μέχρι τους αγώνες των γυναικών σε Ιρλανδία, Πολωνία αλλά και Ελλάδα.

Η 8η Μάρτη -με την πορεία της στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον-  αποτελεί για εμάς διαρκής υπόμνηση ότι ο αγώνας δεν σταμάτα μέχρι την οριστική εξάλειψη της ιστορικά διαπιστωμένης έμφυλης ανισότητας, μέχρι την κατάκτηση της ουσιαστικής ισότητας. Σε αυτό το πλαίσιο το Κέντρο Διοτίμα οργανώνει διάφορες δράσεις για την Παγκόσμια Μέρα των Γυναικών.

Αθήνα

Η καμπάνια Don’t Skip, που τρέχει το κέντρο Διοτίμα με την ευγενική χορηγία της Παπαστράτος, είναι ξανά εδώ! Τιμώντας το συμβολισμό της Παγκόσμιας Ημέρας των Γυναικών, επιλέγουμε για δεύτερη χρονιά την 8η Μαρτίου ως σημείο εκκίνησης της δεύτερης φάσης της γνωστής μας πλέον ψηφιακής καμπάνιας, που θα τρέξει από καθ’ όλη τη διάρκεια του Μάρτη και του Απρίλη. Συντονιστείτε στο website και τα social media του Κέντρου για να μάθετε περισσότερα.

Με σύνθημα «Μάθε να αναγνωρίζεις την έμφυλη βία – Μην την προσπερνάς» στοχεύουμε να κάνουμε ορατό ένα καθημερινό φαινόμενο με θύματα εκατομμύρια γυναίκες και νεαρά κορίτσια, σε όλο τον κόσμο.

Η ενημέρωση, η αλλαγή των συνειδήσεων, ο μετασχηματισμός των έμφυλων στερεοτύπων, που διαιωνίζουν την έμφυλη ανισότητα και την έμφυλη βία, αλλά και η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για την υποστήριξη των επιζησασών αποτελούν την καρδία αυτής της νέα μας εκστρατεία.

Παράλληλα  την 8η Μαρτίου καλούμε όλες τις γυναίκες, τα ΛΟΑΤΚΙ+ υποκείμενα, αλλά και τους άνδρες ισότιμους συμμάχους στον αγώνα για την ουσιαστική ισότητα, να συναντηθούμε στην απεργιακή συγκέντρωση (2 μμ, στην Κλαυθμώνος) και στην απογευματινή φεμινιστική πορεία, (6 μμ, Κλαυθμώνος).

Τέλος, στο πλαίσιο των δράσεων της Διοτίμα για την 8η Μάρτη θα πραγματοποιηθεί και ανοιχτή εκδήλωση, στα τέλη του Μαρτίου. Stay Τuned!

Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη το Κέντρο Διοτίμα σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για του Πρόσφυγες διοργανώνουν σειρά workshops για τις ωφελούμενες προσφύγισσες του φορέα, την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019, 2-5.30 μμ, στο Μουσείο Φωτογραφίας της πόλης.

Τα εργαστήρια θα υλοποιηθούν από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Σκοπός της συνάντησης είναι η συνεύρεση ελληνίδων και φαρσόφωνων γυναικών και το μοίρασμα των εμπειριών τους με αφορμή τη θεματική των video αλλά και της φωτογραφίας.

Συγκεκριμένα θα προβληθούν δύο ταινίες μικρού μήκους:

  • Women at work overcoming prejudices, 6΄ : Μία οδηγός του μετρό, μια γυναίκα στο πυροσβεστικό σώμα και μια πολιτικός. Όλες λευκές, δυτικές, ευρωπαίες γυναίκες εργάζονται σε στερεοτυπικά «ανδρικά» επαγγέλματα και μιλάνε για τη φαινομενική ισότητα των φύλων στην Ευρώπη.
  • Skateistan Kabul Farana’s Story, 13΄: Η Farana, μία έφηβη στο Kabul του Αφγανιστάν, μιλάει για την εμπειρία της του να μεγαλώνεις ως γυναίκα στο Kabul και μας εμπνέει.
  • Θα ακολουθήσει εργαστήρι Mobile Phone Camera Demo, ένα ωριαίο μάθημα, στο οποίο οι προσφύγισσες θα μάθουν να χρησιμοποιούν το κινητό ως φωτογραφική μηχανή, αλλά και δύο ακόμη ημίωρα workshops (Photoshoot, Photos & Discussion).

Μυτιλήνη

«Γιατί η Παγκόσμια Μέρα των Γυναικών γιορτάζεται στις 8 Μαρτίου;» είναι ο τίτλος της εκδήλωσης – συζήτησης που διοργανώνει το παράρτημα του Κέντρου Διοτίμα στη Μυτιλήνη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών.

Τι σημαίνουν οι κατακτήσεις του φεμινιστικού κινήματος για τις γυναίκες που έχουν πάρει το μακρύ δρόμο του ξεριζωμού, τις προσφύγισσες; Πως επικοινωνεί το πρόταγμα της έμφυλης ισότητας με τις ανάγκες και τις εμπειρίες τους;

Αυτά και άλλα πολλά ζητήματα θα απασχολήσουν  την εκδήλωση του Κέντρου, που απευθύνεται στις ωφελούμενες προσφύγισσες τόσο του φορέα όσο και τις προσφύγισσες του Κέντρου Tapuat.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Μαρτίου στο Tapuat και θα έχει παράλληλη  διερμηνεία  στα φαρσί αραβικά, γαλλικά. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος πρόληψης και απόκρισης της έμφυλης βίας στον αστικό ιστό, που υλοποιείται και στη Μυτιλήνη, με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής(European Commission).

share

πρόσφατα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο