Search
Close this search box.
στιγμιότυπο από την επιμόρφωση, συμμετέχουσες/οντες κάθονται περιμετρικά μιας φωνεινής αίθουσας, η εισηγήτρια βρίσκεται όρθια στο κέντρο
Σεμινάριο για επαγγελματίες πρώτης γραμμής
Με στόχο τον εντοπισμό και την παραπομπή προσφυγισσών που βιώνουν έμφυλη βία στις κατάλληλες δομές ώστε να υποστηριχθούν.

Το σεμινάριο υλοποιήθηκε στη Λέσβο, στις εγκαταστάσεις της οργάνωσης Ηλιακτίδα ΑΜΚΕ, και απευθυνόταν σε επαγγελματίες πρώτης γραμμής, οι οποίες/οι έρχονται σε απευθείας επαφή με άτομα από το προσφυγικό πληθυσμό, που έχουν δεχθεί έμφυλη βία ή βρίσκονται σε κίνδυνο.

Ήταν διατομεακό με τη συμμετοχή επαγγελματιών από διαφορετικούς κλάδους (ψυχολόγοι, διερμηνείς, Welfare Officers, SGBV FocalPoint, διοικητικός υπάλληλος, CaseWorkers, Suv. Protection Assistant & Asst. Protection Officer), αλλά και διαφορετικούς φορείς (Ηλιακτίδα ΑΜΚΕ, Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Λέσβου, Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα_ UNHCR Greece).

Ο χαρακτήρας του ήταν εισαγωγικός σε ζητήματα γύρω από την έμφυλη βία, ενώ πραγματοποιήθηκε και μετεκπαίδευση/ εποπτεία των στελεχών του Κέντρου Διοτίμα.

Στόχος του σεμιναρίου είναι η ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών, αλλά και η παροχή εξειδικευμένων γνώσεων σχετικά με τον εντοπισμό και την παραπομπή στις αρμόδιες υπηρεσίες, προσφύγων/προσφυγισσών (ενήλικων και παιδιών),  που είναι επιζώντες / επιζήσασες έμφυλης βίας και χρειάζονται υποστήριξη.

Βιωματική προσέγγιση

Στις πέντε ενδιαφέρουσες θεματικές ενότητες, που παρουσιάστηκαν, πραγματοποίησαν εισηγήσεις εκ μέρους του Κέντρου Διοτίμα οι: Μαρία Λιάπη (κοινωνιολόγος, επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου), Δήμητρα Αντωνοπούλου (σύμβουλος – εκπαιδευτικός, επόπτρια διαχείρισης περιστατικών έμφυλης βίας), Μαρίνα Φαρμακίδη (δικηγόρος, συνεργάτιδα).

Όλες περιλάμβαναν τις απαραίτητες πληροφορίες σε ζητήματα σχετικά με τις έμφυλες διακρίσεις και την έμφυλη βία.  Συγκεκριμένα: «Φύλο -Έμφυλοι Ρόλοι – Πολιτισμική Διαφοροποίηση», «Εισαγωγή στην έμφυλη βία: Ορισμοί και βασικές αρχές», «Δεξιότητες επικοινωνίας με επιζήσασες/επιζώντες έμφυλης βίας», «Αναγνωρίζοντας την έμφυλη βία: Σημάδια και συμπτώματα».

Παράλληλα παρουσιάστηκε το νομικό πλαίσιο για την έμφυλη βία και το καθεστώς απονομής διεθνούς προστασίας για γυναίκες πρόσφυγες, στην ενότητα: «Άσυλο και νομοθεσία για την έμφυλη βία».

Τέλος, κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη επιτυχημένων παραπομπών μεταξύ των υπηρεσιών/αρχών, με επίκεντρο πάντα την/τον επιζήσασα/ντα έμφυλης βίας, και τις δικές του/τις επιλογές.

Η προσέγγιση των θεματικών ενοτήτων έγινε με βιωματικό και διαδραστικό τρόπο, σε μια προσπάθεια να κρατηθεί αμείωτο το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων/ουσών.

Μεγάλη συμμετοχή

  • «Η συμμετοχή ήταν μεγάλη και υπήρχε ενθουσιασμός, αλλά και ρητή επιθυμία των ίδιων των επαγγελματιών για συνέχιση των εκπαιδεύσεων» αναφέρει η Μαρία, συντονίστρια της ενδεκαμελούς ομάδας του Κέντρου, που δραστηριοποιείται στη Λέσβο για τη διαχείριση  περιστατικών έμφυλης βίας.
  • «Το σεμινάριο λειτούργησε πολύ ενημερωτικά. Προτείνω ανάλογα σεμινάρια, με βιωματική προσέγγιση, να γίνονται πιο συχνά, καθώς προσανατολίζουν το έργο των κοινωνικών υπευθύνων» ανέφερε μια εκ των εκπαιδευόμενων επαγγελματιών.
  • «Με βοήθησε να συλλέξω περισσότερες ιδέες για το πώς θα χειρίζομαι κάποιες καταστάσεις πάνω στη δουλειά μου και να αναγνωρίσω λάθη που έκανα εκούσια ή ακούσια» ανέφερε άλλος επαγγελματίας. «Το σημαντικότερο ήταν ότι αναστοχάστηκα την επαγγελματική μου δραστηριότητα, μέχρι σήμερα» συμπλήρωσε ένας ακόμα.

**Η εκπαίδευση οργανώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος πρόληψης και απόκρισης της έμφυλης βίας στον αστικό ιστό, το οποίο παρέχει υπηρεσίες ολοκληρωμένης υποστήριξης και διαχείρισης περιστατικών έμφυλης βίας (GBV case management) και νομική βοήθεια σε προσφύγισσες/ες. Το έργο υλοποιείται από το Κέντρο Διοτίμα, στην περιοχή της Αττικής, της Κεντρικής Ελλάδας, της Θεσσαλίας, της Θεσσαλονίκης & της Λέσβου με χρηματοδότηση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (UNHCR Greece).

share

πρόσφατα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο