Search
Close this search box.
σε φόντο κίτρινης απόχρωσης μια γυναίκα διάβαζει πίσω από ένα ανοιχτό παράθυρο, η λεζάντα γράφει «ασφαλής στο σπίτι» και πάνω αριστερά «unlock your power»
Μάθε τα νομικά σου δικαιώματα
Κανένα άτομο δεν έχει δικαίωμα να είναι παραβιαστικό, επιθετικό ή βίαιο απέναντί σου. Η ενδοοικογενειακή βία διώκεται.

Η οικογένεια και ο χώρος του σπιτιού σου πρέπει να είναι ένα μέρος ασφάλειας και φροντίδας. Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα βίαιο έγκλημα. Διώκεται από το νόμο 3500/2006 και τον Ποινικό Κώδικα. Ο νόμος σε προστατεύει αν βιώνεις βίας μέσα στο γάμο, τη σχέση, το σύμφωνο συμβίωσης, ακόμα και αν είσαστε τέως ή πρώην σύζυγοι/μόνιμοι σύντροφοι.

Παρακάτω θα βρεις κάποιες χρήσιμες νομικές ενέργειες που μπορείς να κάνεις για την προστασία τους, όσο και στις πρόνοιες του νόμου. Εάν νιώθεις ότι απειλείσαι έχεις το δικαίωμα να φύγεις μαζί με τα παιδιά σου, χωρίς να αντιμετωπίσεις νομικές κυρώσεις, και να απευθυνθείς για περαιτέρω ενέργειες στους αρμόδιους φορείς: Αστυνομικές και Εισαγγελικές Αρχές, Συμβουλευτικά Κέντρα, κοκ.

Ο νόμος 3500/2006

Προβλέπει σοβαρές ποινές για μια σειρά από επιβλαβείς πράξεις: σωματική βλάβη (ποινή 1-15 έτη),  προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, με ιδιαίτερα ταπεινωτικό λόγο ή έργο (μέχρι δύο έτη), εξαναγκασμός μέλους της οικογένειας σε πράξη με τη χρήση βίας ή απειλής (έξι μήνες-πέντε έτη), η απειλή μάρτυρα ή μέλους της οικογένειας, με σκοπό την παρακώλυση απονομής δικαιοσύνης (τρεις μήνες-τρία έτη). Ο εντός γάμου βιασμός τιμωρείται με βάση τον Ποινικό Κώδικα (5-15 έτη).

Αυτεπάγγελτο αδίκημα

Η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί αυτεπάγγελτα διωκόμενο αδίκημα, οπότε δεν είναι αναγκαίο να κάνεις μήνυση. Σύμφωνα με το νόμο αρκεί η καταγγελία ή πληροφορίες, καταθέσεις μαρτύρων, οποιοδήποτε άλλο στοιχείο, που θα λάβει γνώση ο/η Εισαγγελέας, ώστε να ασκήσει ποινική δίωξη.

Ωστόσο, επειδή στην πράξη συνήθως δεν ασκείται ποινική δίωξη μόνον με την καταγγελία ή τις καταθέσεις μαρτύρων, είναι σημαντικό οι καταγγέλλουσες να επιμένουν και να καταθέσουν μήνυση στην εισαγγελία ή την αστυνομία.

Μόνο έτσι θα κινηθεί η διαδικασία. Με δεδομένο ότι πρόκειται για αυτεπάγγελτα διωκόμενο αδίκημα, πρέπει να γνωρίζεις ότι από τη στιγμή που θα σχηματιστεί δικογραφία, η διαδικασία δεν μπορεί να διακοπεί.

Καταγγελία

Αν καταγγείλεις στην αστυνομία ή την εισαγγελία ζήτησε αμέσως μετά να λάβεις αντίγραφο από το βιβλίο συμβάντων. Η αστυνομία είναι υποχρεωμένη να παραλάβει την αίτησή σου και να σου χορηγήσει το αντίγραφο.

Καταφεύγοντας στο αστυνομικό τμήμα να ξέρεις ότι οι αστυνομικές αρχές είναι υποχρεωμένες: να ερευνήσουν την καταγγελία, να καταγράψουν το περιστατικό στο βιβλίο αδικημάτων και συμβάντων, να ενημερώσουν εγγράφως τον/ την Εισαγγελέα. Από την εμπειρία μας βέβαια γνωρίζουμε ότι υπάρχει πιθανότητα τα θύματα να αποθαρρυνθούν από τις αστυνομικές αρχές.

Σε αυτή την περίπτωση επίμεινε ότι η αστυνομία είναι υποχρεωμένη να δεχθεί την καταγγελία σου, διότι σύμφωνα με τον Νόμο 3500/2006 η ενδοοικογενειακή βία είναι αυτεπαγγέλτως διωκόμενο αδίκημα. Αν παρόλα αυτά συνεχίζεις να αντιμετωπίζεις προβλήματα κάλεσε τον /ην δικηγόρο σου ή το 15900 ώστε να ενημερωθούν οι αστυνομικοί.

Αν είσαι τραυματισμένη η Αστυνομία πρέπει να σε παραπέμψει στον/την ιατροδικαστή, αν δεν το κάνει ζήτησε το εσύ. Μην ξεχάσεις να ζητήσεις αντίγραφο της ιατροδικαστικής έρευνας.

Μήνυση

Εκτός από καταγγελία μπορείς να υποβάλλεις και μήνυση για ενδοοικογενειακή βία στο αστυνομικό τμήμα ή την εισαγγελία. Μάλιστα αυτή η ενέργεια είναι αρκετά σημαντική σε περίπτωση διαζυγίου γιατί αποδεικνύει τον ισχυρό κλονισμό του γάμου. Προσοχή: Η μήνυση υποβάλλεται χωρίς την προσκόμιση παράβολου.

Μάλιστα αν η μήνυσή σου γίνει στα πλαίσια του «αυτοφώρου», η αστυνομία είναι υποχρεωμένη να αναζητήσει, να συλλάβει και να οδηγήσει, εντός 48 ωρών, τον δράστη στον εισαγγελέα, ο οποίος θα τον παραπέμψει να δικαστεί. Στο δικαστήριο μπορείς να ζητήσεις την επιβολή περιοριστικών όρων μέχρι τη δίκη

Ασφαλιστικά μέτρα

Ο νόμος σου παρέχει πολλαπλή προστασία, απαγορεύοντας στο άτομο που σε κακοποιεί να πλησιάζει εσένα, τα παιδιά, τους/τις συγγενείς σου ή τους/τις μάρτυρες οπουδήποτε.

Αν αισθάνεσαι ότι εσύ ή/και τα παιδιά σου κινδυνεύετε, ζήτησε από το Πρωτοδικείο την έκδοση ασφαλιστικών μέτρων εναντίον του δράστη και τη μετοίκησή του. Με την ίδια αίτηση μπορείτε να ζητήσετε να μην σας προσεγγίζει, είτε στην κατοικία ή στην εργασία σας ή στο σχολείο, αν ασκεί βία εναντίον των παιδιών.

Νομική βοήθεια

Για όλα αυτά καλό είναι να απευθυνθείς σε δικηγόρο, που θα σε ενημερώσει λεπτομερώς για τα δικαιώματά σου, την προστασία που μπορεί να σου παρέχει ο νόμος και τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσεις, ανάλογα με τις δικές σου ανάγκες και την κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι.

Στην περίπτωση που δεν έχεις την οικονομική δυνατότητα να πληρώσεις δικηγόρο, απευθύνσου:

  1. Στο Κέντρο Διοτίμα αν είναι κάτοικος περιφέρειας Αττικής ή Κεντρικής Μακεδονίας. Ο φορέας μας μπορεί να σου παράσχει νομική συμβουλευτική, δικαστική εκπροσώπηση, κάλυψη των δικαστικών εξόδων.
  2. Σε κάποιο συμβουλευτικό κέντρο το οποίο θα σε ενημερώσει για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσεις ώστε να σου οριστεί δωρεάν δικηγόρος από το Δικηγορικό Σύλλογο της περιοχής σου.
share

πρόσφατα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο